Guma do żucia, jogurt odtłuszczony, konserwa rybna, sos sałatkowy, keczup, napój gazowany, tabletka musująca – wbrew pozorom jest coś, co łączy te produkty. Oprócz faktu, że wszystkie nadają się do konsumpcji, wszystkie mogą zawierać syntetycznie wytworzoną substancję słodzącą, czyli słodzik.

Właściwości słodzika

Ten ostatni dodaje się do wyrobów spożywczych w miejsce cukru. Dzięki temu produkt pozostaje słodki, ale ma znacznie mniej kalorii niż ten zawierający sacharozę.

Efekt słodkości jest nawet lepszy, bardziej wyraźnie odczuwany. Dzieje się tak, gdyż słodycz z aspartamu przewyższa tę z cukru spożywczego o 180 do 200 razy. Mało tego, po spożyciu produktu ze słodzikiem dłużej odczuwamy słodki smak.

To nie wszystkie korzyści płynące z zastąpienia cukru aspartamem. Ten ostatni ma niski indeks glikemiczny. Ludziom zmagającym się z cukrzycą nie trzeba mówić, co to oznacza. Pozostałym należy się wyjaśnienie: skoro produkt ma niski IG, to jego zjedzenie nie podnosi poziomu cukru we krwi.

Aspartam to chemiczny dodatek do żywności znajdujący się na tzw. liście E. Dokładnie przypisano mu kod E951, co znaczy, że jest on sztucznym środkiem słodzącym. Związek ten stanowi połączenie fenyloalaniny oraz kwasu asparaginowego. W trakcie ich rozpadu wydziela się też niewielka ilość metanolu.

Choć aspartam znajduje się na wspomnianym wykazie, to w odpowiedniej dawce nie wyrządza organizmowi żadnych szkód (potwierdził to m.in. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). Mogą go spożywać wszyscy, oprócz osób chorych na fenyloketonurię.

Comment ( 1 )

  1. ReplyMagda
    Brawo. Gratulacje dla autora

− 3 = 3